



2023 CALIFORNIA PRUNE RESEARCH CONFERENCE/WORKGROUP MEETING

(Hosted by the California Prune Board)

Wednesday, December 13, 2023, 8:00 am – 5:00pm, CPB Hosted Reception & Dinner to Follow and Thursday, December 14, 2023, 8:15am – 12:00pm

- MEETING LOCATION: California Farm Bureau Federation 2600 River Plaza Drive, Centennial Room Sacramento, CA 95833
- HOTEL INFORMATION: Hilton Garden Inn 2540 Venture Oaks Way Sacramento, CA 95833

If you need lodging, the Hilton Garden Inn offers a discounted rate of \$175/night, which includes taxes and fees. Follow the booking link here: Hilton Garden Inn Reservations. All reservations must be guaranteed with a major credit card. This is also the location of the Board-sponsored reception and dinner on Day 1 - including guest speaker, Gabe Youtsey, UCANR Chief Innovation Officer. All are welcome and encouraged to attend!

MEETING RSVPs: RSVP at this link: RSVP HERE. If you have any questions, reach out to Becky Poland at <u>bpoland@californiaprunes.org</u>.

AGENDA – DAY ONE Wednesday, December 13, 2023

8:00 – 8:15 Coffee and pastries served.

INTRODUCTION

- 8:15 8:20 (5 min) Introduction to the 2023 Prune Research Conference. Luke Milliron, UCCE Farm Advisor. (No slides for this time slot)
- 8:20 8:35 (15 min) Welcome and Introductory Comments from the California Prune Board.

HORTICULTURE RESEARCH

8:35 – 9:00 (25 min) Measuring Heat Risk at Bloom (REPORT & PROPOSAL). Franz Niederholzer, UCCE Farm Advisor.
9:00 – 9:15 (15 min) Developments and lessons learned in thinning research (REPORT). Franz Niederholzer, UCCE Farm Advisor.
9:15 – 9:35 (20 min) Effects of Mechanical Hedging and Topping on Yield, Fruit Quality, and Labor Costs (REPORT). Dr. Richard Rosecrance, California State University, Chico.

HORTICULTURE RESEARCH (continued)

- 9:35 9:50 (15 min) Potassium Fertilization, Revisiting Management Recommendations (PROPOSAL). Dr. Richard Rosecrance, California State University, Chico and UCCE Farm Advisors.
- 9:50 10:05 (15 min) Field Evaluation of Prune Rootstocks (PROPOSAL). Jaime Ott, UCCE Farm Advisor.
- 10:05 10:15 (10 min) ------BREAK------BREAK-------
- 10:15 10:30 (15 min) Precision Management of Orchard Crops, from an Oregon State University Perspective (INFO SESSION). Dr. Joe Davidson, Robotics and Mechanical Engineering at OSU. (Zoom)
- 10:30 10:50 (20 min) Discussion of Prune Horticulture Research Priorities. Luke Milliron, UCCE Farm Advisor. (No slides for this time slot)

RESEARCH INFRASTRUCTURE, ECONOMICS, AND FUNDING SOURCES

- 10:50 11:10 (20 min) Commodity Boards Support for Farm Advisors (REPORT & PROPOSAL). Franz Niederholzer, UCCE Farm Advisor. (No slides for this time slot)
- 11:10 11:30 (20 min) Updating the Prune Cost and Return Study (REPORT). Brittney Goodrich, UC Davis Agricultural and Resource Economics.
- 11:30 11:40 (10 min) California Prune Board Research Reports Database (REPORT). Julia Stover-Blackburn, UC Davis Fruit and Nut Research and Information Center.
- 11:40 11:55 (15 min) Opportunities for Funding and Collaboration with the CDFA (INFO SESSION). Dr. Kevi Mace, Senior Environmental Scientist at the CDFA.
- 11:55 12:10 (15 min) Opportunities for Funding and Collaboration with CSU ARI (INFO SESSION). Dr. David Still, Executive Director, CSU Agricultural Research Institute.
- 12:10 1:00 (50 min) ------LUNCH------

SPECIAL SESSION: PRUNE VARIETAL PROGRAM -

- 1:00 1:10(10 min)Update on the Varietals Program: 2023 Decisions and Future Direction, CPB Production
Research Advisors Gary Obenauf and Zach Bagley.
- 1:10 1:35 (25 min) Prune Cultivar Evaluation and Development (Report & Proposal). Sarah Castro, UC Davis Plant Sciences.
- 1:35 2:05 (30 min) Prune Tasting and Evaluation. Sarah Castro, UC Davis Plant Sciences.
- 2:05 2:25 (20 min) Upsetting the Prune Cart What Goes into the Decision to Plant New Varieties and What Does Success Look Like for a New Variety on YOUR Operation? A Grower Panel. Moderator Luke Milliron, UCCE Farm Advisor. (No slides for this time slot)
- 2:25 2:45 (20 min) Upsetting the Prune Cart, Part 2 What Goes into the Decision to Process & Market New Varieties and What Does Success Look Like for a New Variety in YOUR Operation? A Handler Panel. (No slides for this time slot)

SPECIAL SESSION: PRUNE VARIETAL PROGRAM (continued)

2:45 – 2:55	(10 min)	Committee Call: Variety Program Metric Development - Establishment through Handling & Storage, Zach Bagley, CPB Production Research Advisor. (No slides for this time slot)	
2:55 – 3:10	(10 min)	BREAKBREAK	
DISEASE MANAGEMENT			
3:10 - 3:30	(20 min)	TASC project on Sulfuryl Fluoride (REPORT). Dr. Spencer Walse, USDA-ARS.	
3:30 - 3:45	(15 min)	Chlorate Residues and EU trade (INFO SESSION). Dr. Wiley Hall, USDA-ARS.	
3:45 - 4:00	(15 min)	Spotted Lanternfly – Current Status of Pest and Ongoing Research (INFO SESSION). Dr. Mark Hoddle, UC Riverside. (Zoom)	
4:00 - 4:15	(15 min)	California Monitoring of Plum Pox Virus (PPV) and 2023 Unprecedented Fruit Fly Infestation (INFO SESSION). Dr. Heather Scheck and Dr. Kyle Beucke, CDFA. (Zoom)	
4:15 – 4:45	(30 min)	Updates from USDA/ARS Kearneysville, WV Appalachian Fruit Research Station (INFO SESSION). Dr. Chris Dardick, USDA/ARS. (Zoom)	
4:45 – 5:00	(15 min)	Discussion/Adjourn (No slides for this time slot)	
		5:30 PM a reception and dinner, hosted by the California Prune Board! All are welcome. pecial Guest Speaker: Gabe Youtsey, UCANR Chief Innovation Officer	

Dinner will be held at the Hilton Garden Inn, which is located at 2540 Venture Oaks Way, Sacramento, CA 95833.

AGENDA – DAY TWO Thursday, December 14, 2023

8:15 – 8:30 Coffee and pastries served.

DISEASE MANAGEMENT (continued)

8:30 – 8:55	(25 min)	Phellinus Wood Rot Management Update (REPORT & PROPOSAL). Laurel Hoffman, UC Davis Plant Pathology. (Zoom)
8:55 – 9:20	(25 min)	Epidemiology and Management of Blossom, Leaf, And Fruit Diseases of Prune (REPORT & PROPOSAL). Dr. Jim Adaskaveg , UC. Riverside Plant Pathology.
9:20 – 9:45	(25 min)	Early Detection of Cytospora and Other Canker Diseases of Prune (REPORT & PROPOSAL). Dr. Themis Michailides, Plant Pathology UC Kearney Ag Center Parlier.
9:45 – 10:00	(15 min)	Prune Brownline – 2023 detections and considerations moving forward (INFO SESSION). Jaime Ott, Farm Advisor.
10.00 10.10	(10 :)	

10:00 – 10:10 (10 min) ------BREAK------BREAK-------

SPECIAL SESSION: DEHYDRATION COSTS & EFFICIENCY

- 10:10 10:15 (5 min) Intro to this Session: Why are We Talking About Energy in a Production Research Workshop? Zach Bagley, CPB Production Research Advisor.
- 10:15 10:30 (15 min) Programs & Partnerships for Funding Advancements. Carol Denning and Erik Blackburn, DOE Western Region Technical Assistance Providers.
- 10:30 10:45 (15 min) The Experience of Others in the Food Processing Industry. Erick Watkins, Director of Engineering at Pacific Coast Producers. (COULD NOT PRESENT no slides attached)
- 10:45 11:00 (15 min) Scaling microwave drying technology in food processing (PROPOSAL). Dr. Zhongli Pan and Dr. Pramod Pandey, UC Davis.
- 11:00 11:15 (15 min) Moving Towards an Alternative Method for Energy Savings and Quality Improvements in Prune Drying. (PROPOSAL) Dr. Nitin Nitin & Dr. Fidele Abedo, UC Davis.
- 11:15 11:25 (10 min) Committee Call: Dehydration Costs & Efficiencies What are We Asking for When We are Asking for Funding? Zach Bagley, CPB Production Research Advisor. (No slides for this time slot)

FINAL COMMENTS/DISCUSSION

11:25 – 11:45 (20 min) Discussion of Prune Disease Management Research Priorities and UC Prune Workgroup Plans. Luke Milliron, UCCE Farm Advisor.

> -----ADJOURN------(Lunch on your own)